SEMPL > Novice

Aplikacija, ki je omrežila generacijo Z

10.11.2019

Aplikacija, ki je omrežila generacijo Z

Instagramu, Facebooku, Snapchatu in YouTube-u se na lestvici najbolj priljubljenih družbenih omrežij pridružuje TikTok. Aplikacija, ki v ospredje postavlja ustvarjanje video vsebin in je last kitajskega podjetja ByteDance, je osvojila generacijo Z. TikTok in navade omenjene generacije bo na letošnji 21. konferenci medijskih trendov SEMPL, ki bo potekala 28. in 29. novembra v Portorožu, predstavila Maira Genovese, ustanoviteljica uspešne britanske agencije za vplivnostni marketing, ki že več let sodeluje s TikTokom.

Medtem ko vplivni milenijci že začenjajo zavzemati odgovorna mesta v političnem in družbenem življenju, svoj prostor že išče tudi generacija Z. Gre za mlade, rojene med letoma 1995 in 2010, ki že od rojstva sobivajo s tehnologijo in pametnimi telefoni. Raziskave kažejo, da so pri učenju zelo samostojni, vendar so njihovi najpomembnejši učitelji youtuberji. Podobi dajejo prednost pred besedo, njihova pozornost v povprečju traja osem sekund in imajo visoko zmožnost učinkovite večopravilnosti. Blizu jim je podjetništvo, na trg pa vstopajo kot samostojni in zahtevni potrošniki.

In prav generacija Z je “kriva” za uspeh trenutno najbolj vroče aplikacije na svetu TikTok, ki se uspešno prebija tudi v Slovenijo. Gre za brezplačno mobilno aplikacijo, ki temelji na interaktivnem deljenju video vsebin in je tako pisana na kožo mladim in njihovemu načinu komunikacije. Razvijalci TikToka so namreč stopili kar nekaj korakov dlje od konkurence in poleg običajnih filtrov in nalepk razvili vrsto posebnih učinkov, s katerimi lahko uporabniki na enostaven način opremljajo svoje videje. Mladi tako ustvarjajo lastne posnetke ali natančno posnemajo tiste, ki so jim všeč in tako soustvarjajo viralne vsebine, katerih del so tako tudi sami. S tem krepijo občutek pripadnosti in vključenosti v globalno skupnost, kar razloži izjemno priljubljenost omenjene aplikacije.

Maira Genovese, mnenjska voditeljica, izvršna direktorica in podjetnica z več kot 16 letnimi izkušnjami na področju trženja globalnih blagovnih znamk in dela z vplivneži bo na SEMPL-u razpravljala o pojavu te izjemno priljubljene družbene platforme. Razkrila bo več o njihovem revolucionarnem pristopu do družbenih medijev, generacijskem premiku, ki se dogaja na družbenih omrežjih, in o tem, zakaj morajo blagovne znamke aktivirati kampanje tudi na TikToku in kako.

David Brier

David Brier


strokovnjak za znamčenje, oblikovalec, avtor knjižne uspešnice, ZDA

»Konferenca SEMPL in SEMPL-ova ekipa sta svetovna. Strokovna, vedno pripravljena na pomoč, zagnana in neumorna ekipa je pripravila vrhunski dogodek, ki je bil izjemno lepo sprejet, saj je navdihnil strokovnjake iz vse regije. Do nas govorcev so bili izredno pozorni in v veliko pomoč. Konferenca SEMPL je zagotovo lahko v vzor organizatorjem dogodkov in koordinatorjem.«

Deli, kar ti je všeč