SEMPL > Novice

V coni udobja ni čarovnije – Jonathan MacDonald, osrednji govorec 21. konference SEMPL

5.06.2019

V coni udobja ni čarovnije – Jonathan MacDonald, osrednji govorec 21. konference SEMPL

Si želite naučiti, kako razširiti svoj način razmišljanja? Vas zanima, katera je pravzaprav osrednja dejavnost vašega podjetja, ki se jo splača razvijati? Britanec Jonathan MacDonald, svetovalec globalnim podjetjem, kot so IKEA, Lego, Microsoft in Google je prepričan, da se vsega lahko naučimo in vse udejanjimo, če smo pripravljeni stopiti iz cone udobja.

Način razmišljanja nas torej lahko vodi k uspehu ali nas od njega odvrne?

»Vse, kar se nam v življenju zgodi, vse, kar storimo, vsak pogovor, vsako razmerje, vsako podjetje, vsaka akcija, vse izvira iz mišljenja. Če razumemo, da vse prihaja iz načina, kako razmišljamo, potem lažje razumemo tudi, da od tam prihaja naš uspeh ali neuspeh. V coni udobja ni prostora za čarovnijo. Če pomislimo na najbolj revolucionarne zgodovinske trenutke, se nikoli niso zgodili v coni udobja. Udobje nas ujame v past in tako vedno znova delamo stvari na isti način, hkrati pa pričakujemo drugačne rezultate. To je norost,« je povedal Jonathan, ki je IKEI pomagal spoznati, da je življenje doma veliko več kot le pohištvo, pri Legu se je dvignil nad statične kocke in ugotovil, da so lahko digitalne in povezane ter da lahko komunicirajo med seboj.

Digitalizacija je bistvo

Govorec, ki navdušuje na največjih svetovnih odrih je mišljenja, da digitalizacija danes ni nič novega, je pa nujna. »Če pomislite na Uber, tehnologija ljudem omogoča, da postanejo taksisti. Zaradi Airbnb smo lahko lastniki hotelov. Tehnologija omogoča demokratizacijo vseh industrij. Demokratizacija industrij pa pomeni, da lahko vsak človek igra kakršno koli vlogo. Lahko smo dobavitelji, proizvajalci, trgovci, tržniki … Podjetja tako več niso ločena in pomembnejša od ljudi. Ljudje lahko uporabljamo isto ali včasih še boljšo tehnologijo od podjetij, in smo tako lahko kateri koli del vrednostne verige. To znatno spremeni celotno konkurenčno pokrajino,« še pravi Jonathan.

David Brier

David Brier


strokovnjak za znamčenje, oblikovalec, avtor knjižne uspešnice, ZDA

»Konferenca SEMPL in SEMPL-ova ekipa sta svetovna. Strokovna, vedno pripravljena na pomoč, zagnana in neumorna ekipa je pripravila vrhunski dogodek, ki je bil izjemno lepo sprejet, saj je navdihnil strokovnjake iz vse regije. Do nas govorcev so bili izredno pozorni in v veliko pomoč. Konferenca SEMPL je zagotovo lahko v vzor organizatorjem dogodkov in koordinatorjem.«

Deli, kar ti je všeč