SEMPL > Govorci

Erling Kagge

raziskovalec, podjetnik, pisatelj in založnik, Norveška

Erling Kagge

Erling

Erling Kagge je izkusil tišino. In hojo. Je prvi človek, ki je peš dosegel vse tri vrhove sveta: severni pol, južni pol in Mount Everest. Napisal je več knjig o zbiranju umetnosti, filozofiji in raziskovanju, v Oslu, kjer živi, pa vodi založbo Kagge Forlag. V svetovni uspešnici Tišina v času hrupa išče odgovore na vprašanje, kaj sploh je tišina in kje jo najti. O njej se je pogovarjal z Elonom Muskom in s polarnimi raziskovalci, jo iskal tako na Antarktiki, kot na ulicah Los Angelesa. V najnovejši knjigi Hoja pa se tenkočutno filozofsko poklanja tej samoumevni vsakdanji dejavnosti, je neločljivo povezana z ustvarjalnostjo, saj je priložnost, da se mišljenje zasuče v nepredvidljive smeri; hoja je v svetu, ki je obseden s hitrostjo, morda nekaj najradikalnejšega, kar lahko počnemo.

Sledi

Dvorana Europa, 29.11.2019 ob 09:50-10:10

Tišina v času hrupa

"Ko ne morem od sveta oditi, odjadrati ali odplezati, sem se naučil, da ga izklopim," pravi Erling Kagge, ki je prvi človek, ki je peš dosegel vse tri vrhove sveta: severni in južni pol ter Mount Everest in izkusil tišino. Pri odpravi na Antarktiko, kamor je odšel popolnoma sam, brez radijske zveze, brez telefona, kar petdeset dni ni srečal nobenega živega bitja. Poleg tega, da premika meje mogočega je tudi podjetnik, pisatelj in založnik. Skupaj z Vesno Milek bosta odkrivala svet tišine, ki v svetu hrupa postaja ena največjih dobrin in se pogovarjala o založništvu v svetu umetne inteligence in digitalnega.

O voditeljici: Vesna Milek je ena najbolj cenjenih slovenskih novinark, znana predvsem po poglobljenih intervjujih za največji nacionalni časnik Delo.

Oglej si vse govorce